botervliegje.reismee.nl

Kirkenes verkennen en weer terugvaren

Dinsdag 7-augustus 2018

De afgelopen nacht was zeer onrustig en dat had een tweetal redenen. De storm op de Bartenz zee deed gevoelig zijn werk, waardoor de boot alles behalve kalm zijn werk kon doen. Af en toe moest je je even aan de matras vastgrijpen om niet uit bed te glijden. Het feit dat we gisteren nog maar net de boot niet gemist hebben speelde ook een beetje mee om de slaap maar moeilijk te pakken.

Vandaag zijn we de hele morgen in Kirkenes, het keerpunt van deze boottocht. Vanaf hier gaan we weer terug naar Bergen, het startpunt van deze reis. Kirkenes ligt in het uiterste puntje van Noorwegen tegen Rusland aan. We zouden een excursie naar de Russische grens kunnen maken, maar daar zien we vanaf ook vanwege het wilde weer. Wat we wel doen is een frisse neus halen met een wandeling naar het centrum. Gelukkig regent het niet al te uitbundig. 

Ons is drie en een half uur tijd gegund, dat moeten we kunnen redden. Onderweg zien we een monument dat iets te maken moet hebben met de oorlog want we ontwaren het jaartal 1944 en kennelijk een Russische soldaat, maar het opschrift zowel in Noors als in Russisch is voor ons niet duidelijk buiten het jaartal. Ook komen we een voormalige schuilkelder tegen, maar die is pas na 12:30 uur te bezichtigen en dat is te laat voor ons. Wel doen we een kerk aan, die uitnodigend openstaat. Duidelijk een protestantse kerk, maar wel weer mooi van buiten en van binnen. De gelegenheid om een kaarsje op te steken laten we niet aan ons voorbijgaan evenals om enkele woordjes achter te laten in het grote gastenboek.

Vervolgens nemen we een consumptie in café Central, waarna we noodzakelijkerwijs weer terug moeten lopen naar de boot.

Na de lunch nemen we een paar uurtjes om wat rustig aan te doen. Dat brengen we door met lezen, een spelletje en het dagritme bijwerken.

Terwijl we denken dat we het wat rustiger aan kunnen doen wakkert de storm flink aan en dat voelt niet zo heel prettig. Ook tijdens het avondeten gaat de eetlust een beetje over door het stormachtige weer. Grote schuimkoppen op de rotsen.


De Noordkaap en andere verrassingen...

Maandag 6-aug 2018

Vandaag is de grote dag, het hoogtepunt van deze reis: de Noordkaap. Als we onze neus buiten de verwarmde ruimtes steken dan is dat wel een minder aangename verrassing: het stormt en de temperatuur ligt bij 7*C. De boot wiebelt aardig en soms moet je even naar je evenwicht zoeken, wetende dat jullie in de tropen verblijven in Nederland. Maar goed, we gaan ervoor. Winterkleding zit nog in de koffer en kan nu dus even uitwaaien en uit de mottenballen.

Omdat ons uitstapje naar de Noordkaap al om 11:15 start, wordt ook daarom de lunch naar voren gehaald en wel om 10:30 kan dat al. We hebben allebei nog echt geen honger, want het ontbijt zit nog halverwege en dus vullen we ons noodtrommeltje met de nodige proviand. Na het aanmeren aan de kade volgt een ware volksverhuizing naar de tientallen klaarstaande bussen, er ligt immers ook een grote cruise boot van TUI aangemeerd en kennelijk willen die ook allemaal naar de Noordkaap. En gelijk hebben ze. Zo gaan we dan naar het bewuste noordelijkste vasteland punt van Europa. Onderweg is het een drukte van jewelste met vooral volle bussen, veel Campers en gewone auto's en bovenal de nodige mountainbike bikers, en als we heel goed kijken dan zijn het wel degelijk E-bikes. Maar toch een hele prestatie om tot daar te komen. Vanaf de haven naar de kaap is het toch wel zo'n 40km en behoorlijk heuvelachtig.

We hebben het nog niet gehad over de temperatuur, maar die is hooguit 7*C. Onderweg af en toe een regenbui, maar gelukkig zitten we nog binnen in de verwarmde bus en als we bij de kaap aankomen is het droog, winderig en zeer koud. Wat zullen jullie jaloers zijn, daar in de tropen. 

Onderweg stoppen we even voor een fotomoment bij een SAMI nederzetting waar ze ook lokale prullaria proberen te slijten, de kritische kijker merkt al snel op dat hier en daar een verborgen labeltje schuilgaat met "made in PRC". Maar goed, alles voor de goede zaak en de SAMI herder blijkt in het dagelijkse leven chirurg te zijn die in het toeristenseizoen zijn vader helpt bij het hoeden van de kuddes rendieren. Dat seizoen is maar heel kort.

Op de kaap zelf is het een drukte van jewelste. Het middelpunt wordt gevormd door een groot meerdere verdiepingen ondergronds tellend gebouw, met theater, shops en eetgelegenheid. Uiteraard gaan we voor de foto naar de beroemde wereldbol, waar de nodige momenten digitaal zijn vastgelegd. Met behulp van omstanders en onze eigen selfistick moet dat aardig gelukt zijn.

Op tijd gaan we met de bus weer terug naar de haven, maar daar overkwam ons iets wat we niet gauw meer zullen vergeten. Wij waren er allebei van overtuigd dat de boot om 16:00 zou vertrekken. Dus wij op onze dooie akkertje nog even geshopt in de haven en toen naar de boot gewandeld. Tot onze grote schrik zagen we dat ze net de loopbrug aan het optrekken waren. Dan flitst er een heleboel door je heen waar ik nu niet dieper op in zal gaan. Gelukkig was iemand zo vriendelijk om de loopbrug nog even te laten zakken zodat we toch nog aan boord konden. Wat een schrik was dat.

De vertrektijd is 14:45 en wij kwamen om 15:00 rustig aangewandeld. Wat een onvoorstelbaar geluk dat we nog meekonden. Je moet er even niet aan denken dat we dat niet gehaald zouden hebben, want dat is uiteraard eigen risico en dan hadden we op eigen houtje naar de volgende haven moeten zien te komen. In onvervalst Noors werd ons wel even de les gelezen, waarop we heel meegaand bevestigend geknikt hebben. Maar blij dat we zijn dat we het toch gehaald hebben. Eerst maar eens bijkomen van de schrik. Na de valse start in Oslo zou je kunnen denken dat misschien Murphy's Law  hier een handje in heeft. Laten we hopen dat verder goed gaat. 

Straks is er diner buffet.

Na het rijkelijk voorziene buffet praten we nog wat na vóór bij de boeg van de boot op dek 8 met een tweetal uit Duitsland. Ondertussen varen we zo'n beetje op open zee, de Barentz zee en dat is te merken, de boot gaat behoorlijk tekeer, althans in onze beleving. Voor echte schippers zal dat wel een eitje zijn, maar we moeten er erg aan wennen en vooral zorgen dat je de railing in de buurt hebt om je aan vast te kunnen grijpen.Verstuurd vanaf mijn iPad

Verblijf in TromsoZondag 5 augustus 2018

Aankomst in Tromsø, redelijk weer, droog, bewolkt en rond de 20*C.

Nu we de poolcirkel gepasseerd zijn volgen op deze reis meerdere rituelen. Een daarvan is vanmorgen bij de bekendmaking van de uitslag over het juiste moment dat de passage plaatsvond en wie de winnaar is. Daartoe komt Neptunus in hoogsteigen persoon vanuit de zee naar het bovenste dek. De meneer die gewonnen heeft krijgt een vlag, gesigneerd door de kapitein. Maar dat is nog niet alles, hij wordt met ijswater door Neptunus gedoopt en krijgt een glaasje sterke drank toe. Hilariteit alom. Nu is het de beurt aan het publiek om ook gedoopt te worden met ijswater en ijsblokjes achter in je nek, met als beloning een glaasje sterke drank. Heel wat dopelingen vandaag die niet weten hoe ze dat ijs uit hun hemd moeten krijgen. Wel gelachen!

Na de lunch hebben een excursie geboekt die leidt ons naar de gondel kabelbaan waar we genieten van het prachtige uitzicht over deze grote stad en dankzij het feit dat de bewolking is opgetrokken.

Terug naar de begane grond komen weer in de bus die ons naar de ijskathedraal brengt. Eerst dachten we om toch maar extra kleding mee te nemen, maar niets is minder waar, het is de vorm die de kerk in de volksmond ijskathedraal heeft meegegeven. Foto's komen ook op de site. De spitse vorm doet denken aan ijskristallen en bij bepaald zonlicht is het net of er een blauw achtig schijnsel tevoorschijn komt. Helaas mochten wij dat niet beleven, maar we geloven de begeleider op zijn woord. Het is een lutherane kerk. Zeer fraaie ramen die naast bijbelse figuren, ook een doodskop weergeeft.

Tot slot staat ons het Polarium te wachten, een combinatie van Panorama bioscoop, zeeaquarium en onvermijdelijke souveniershop.

Hierna brengt de bus ons tot bij de terminal en gaan weer aan boord, waar we net op tijd zijn voor de avondeten zitting. Na deze zitting komt immers nog een sessie avondmaal. De rest van de avond glijdt de boot zacht en kalm richting noordkaap, waar we morgen gaan kijken. De zee is heerlijk kalm.


Even aan land in Bodo

Zaterdag 4-augustus 2018

Gistermiddag moest de kapitein nog behendig laveren tussen al die eilandjes door. Soms was er tussen wal en schip nauwelijks een handbreed beschikbaar. Gelukkig dat de zee rustig is want anders kan de boot niet door deze engte zonder schade op te lopen. Hoewel het fris weer is vandaag en de zon volop schijnt verlangen we nog steeds niet terug naar de tropen in Nederland.

Omdat we vandaag de poolcirkel gepasseerd zijn is er kort een speciale postbode aan boord die met een speciale stempel op verzoek de ansichtkaarten stempelt.

Nu we van boord willen gaan we op tijd aan de lunch.

Tegen de middag na de lunch gaan we van boord in Bodœ. Het is er koud en nat dus de frisse neus hebben we snel te pakken. Even rondkijken in het nieuwe shoppingcenter en dan weer terug naar de boot, want die wacht echt niet.

Overigens is er weinig vertier aan boord, daar moeten we zelf aan werken en dat lukt aardig.

Bij het avondeten hebben we toegewezen en gereserveerde plaatsen. Wij zitten aan een tafel met zes, de andere vier zijn Duitsers waar we goede gesprekken mee voeren. Ondertussen doet de boot diverse kleine havens aan, voor de bevoorrading en post. De doorvaart wordt steeds lastiger maar dankzij het rustige weer is dat geen probleem voor de kapitein. We worden verrast met een certificaat dat een bewijs is dat we daadwerkelijk de poolcirkel hebben overschreden. Overigens is dit voor ons de derde keer dat we dat gedaan hebben, maar nu pas met certificaat. We zijn nog lang niet op het noordelijkste punt maar het blijft ‘s avonds al heel lang licht.

In de haven van Trondheim

Vandaag kan ik de eerder gemaakte verhaaltjes online zetten, eerder kwam het er gewoon niet van, we hebben ook nog vakantie!!

Vrijdag 3 augustus 2018

Het weer is weer hetzelfde. Heerlijk rond de 20*C met af en toe een schraal zonnetje en bewolking die de regen nog even in zijn eigen rugzak houdt. Kortom we zijn in Trondheim.

Hoewel de boot 's nachts diverse malen een haven aandoet, merken we daar niks van, we slapen gewoon door. Ook de herrie van de motoren komt niet door op etage waar we verblijven. In Trondheim kwam de boot rond 08:30 uur aan en zal weer vertrekken om 12:00 uur. De tussentijd hebben we benut om een frisse neus op te doen door een rondje stad te nemen. Eigenlijk wilden we de kathedraal van Trondheim weer eens zien, maar dat zat er niet in, evenmin het muziek museum. Gezeten op het open dek genieten we nog even na en drijven langzaam richting ruime sop.

Later op de dag daalt de temperatuur even naar een magere 12gr, maar dat geeft niks, ook een beetje motregen af en toe. Effe wennen, maar heerlijk als we horen en lezen dat jullie allemaal diep in de tropen verblijven. Wij houden het nog even bij de koelkast.

De verdere dag varen we door smalle doorgangen en langs vele haast ontelbare eilanden en eilandjes die Noorwegen rijk is. Het weer wordt aangenamer en onder het genot van een drankje of koffie lezen we de krant en ons weekblad. Ja,de krant die zien we iedere morgen op onze iPad en dat geeft toch weer meer het vakantiegevoel, want thuis heb je die krant gewoon in je handen.  

Volkomen ten onrechte heb ik aan enkelen gemeld dat we de poolcirkel ongemerkt gepasseerd zouden zijn, maar niets is minder waar, die passeren we pas zaterdag. Dat zal dan omstreeks 10:45 uur moeten zijn, want dan kunnen we een speciale stempel op de kaarten laten zetten. Vanavond tijdens het diner werden er briefjes uitgedeeld waarop je het juiste tijdstip kunt invullen, waarop de poolcirkel passeren. Kennelijk valt er iets te winnen, of krijgt te winnaar de reis terugbetaald. We houden jullie op de hoogte.

Ik moet nog een methode zien te vinden om foto's op deze site te plaatsen. Dus even geduld nog.

De zee op

Donderdag 2 augustus 2018

Eerst gaan we na het ontbijt naar een Duitstalige presentatie van de komende excursies. Met lichtbeelden wordt het verhaal nog eens lekker gemaakt om zoveel als mogelijk van deze uitstapjes te kunnen verkopen.

Gisteren hebben we ons laten verleiden om in te schrijven op een uitgebreide excursie, in Geiranger om 13:30 van de boot, die dan direct weer verder vaart, en met de bus diverse bezienswaardigheden volgen en dan om 21:45 weer op de boot als de aanmeert in Molde. In deze haven lagen nog twee echte cruiseboten, ook de Koningsdam van de Holland Amerika Lijn. Die boot kennen we maar al te goed. Ook eentje van de rederij Costa de AID. Met een landingsboot worden we aan land afgezet.

Het is best een pittig geprijsde trip dus de verwachtingen van ons waren evenredig hoog. Langs diverse mooie watervallen en over een pas met smalle haarspeldbochten kwamen we bij een café waar we voorzien werden van koffie met wafel en een snee brood. Glutenvrij was er helaas niet bij, ondanks de toezegging. Ook namen we af en toe een sanitaire stop, eenmaal ook in een eetgelegenheid, maar er werd duidelijk bij gezegd dat de koffie voor eigen rekening zou zijn. We gaan tweemaal met een veerboot mee, de laatste keer om 19:30 waarna we in Molde bij hotel Alexandra met een grote groep het zogenaamde diner krijgen voorgeschoteld, ook hier niks gehoord van glutenvrij. 

We hebben uitzicht op de haven, waar eerst de veerboot Nordkapp van de Hurtigruten aanmeerde en toen die weg was kwam onze eigen boot.

Vandaag eerst met de trein naar Bergen.

Woensdag 1 augustus 2018

Ook deze nacht was kort, om 05:30 uur moeten de koffers beneden klaarstaan om vervoerd te worden naar de boot. Dus vroeg uit de veren. Volgens het reisschema zal onze trein omstreeks 08:30 vertrekken. Dat betekent om 06:30 uur ontbijten en een uur later met de bus naar het centraal station.

Het weer is uitstekend, volop zonder met soms wat wolkjes en een aangename temperatuur rond de 20*C. Het is een flinke groep van rond de 40, meest senioren, en Helga, de reisbegeleidster, telt nu iedere keer of iedereen er ook echt is. De meeste mede reizigers in deze groep zijn zover we nu hebben vastgesteld, Duitsers.

Op tijd zijn we op het station en wachten op de trein naar Bergen, van te voren worden de gereserveerde plaatsen uitgedeeld. De totale afstand van deze fantastische reis is ruim 425 km en de aankomst is om 15:30 uur.

Er zijn eigenlijk geen woorden voor om te beschrijven hoe mooi en indrukwekkend deze treinreis is. We genieten met volle teugen en krijgen niet eens de gelegenheid om de slaap die we tekort gekomen zijn, even in te halen. Rond 16:00 zijn we dan in Bergen.

Buiten het station van Bergen staat andermaal een bus klaar voor een toer door deze stad, onder begeleiding van een Duitse jongedame die honderduit vertelt over Bergen, zijn geschiedenis en bewoners. Vele plekken komen weer in onze herinneringen, want we zijn hier al eens eerder geweest. Voordat de toer na bijna drie uur eindigt lopen we door het antieke en authentieke havengedeelte van Bergen: Bryggen.

Via de terminal komen we op de boot, de Midnatsol. Een overvloed aan info wordt over ons uitgestrooid waarvan gehoopt wordt dat je een goot gedeelte zult kunnen opslaan. Gelukkig zijn er overal folders en info punten. Vanavond is er een buffet diner, maar de volgende dagen alles precies gepland en vaste tijden met gereserveerde plaatsen.

Veiligheids instructie met film behoort tot de verplichte onderdelen. Ook de uitleg over Hurtgruten is onderdeel van de introductie.

Morgen gaan we een langere excursie volgen, we gaan om 13:30 van boord in Geiranger en een paar uur later weer aan boord in Molde.


De eerste dag van onze trip

Dinsdag 31 juli 2018

Afgelopen nacht was ons slechts een korte rust gegund. Prima hotel, pal boven de vertrekhal van Düsseldorf AirPort, maar om 03:30 uur liep onverbiddelijk de wekker af. De wandeling naar de vertrekhal stelde weinig voor. Hoewel we zeker twee uur vóór vertrek ons zouden moeten melden, ging de incheckbalie pas om 04:30 open. 

Even na zessen vertrokken we dan toch. In Frankfurt was een zee van tijd voorhanden. Na een rustige vlucht van anderhalf uur werden we in Oslo door een gastvrouw van de rederij opgewacht. Even wachten tot andere passagiers van latere vluchten er ook zijn en dan vertrekken we vanaf het vliegveld. Inmiddels is het in Oslo bijna net zo warm als in ons thuislandje. Hoe verder we deze week naar het Noorden gaan hoe lager de temperatuursverwachting wordt. Zelfs op de Noordkaap waar het nu nog bijna 30gr is, wordt over een week nauwelijks nog 12gr in het vooruitzicht gesteld. 

Dat even wachten, zoals hierboven aangegeven, duurde ruim vier uur. Regelmatig ging een van ons even informeren bij de gastvrouw, Frau Helga, wanneer we zouden vertrekken, maar telkens was het antwoord, wacht maar rustig af in de eethoek tegenover de aankomstgate, we komen jullie wel roepen. Om even na vier uur gingen nog maar eens informeren hoe het nou verder moest, maar de gastvrouw en de andere (mede) passagiers waren reeds vertrokken! Dat was even schrikken, nou denk je waarschijnlijk: had dan beter opgelet, maar het was op die plek behoorlijk druk en honderden passagiers liepen daar, maar ook afhalers.

Eerst maar eens het hotel gebeld, maar niemand was daar aangekomen van de groep. Vervolgens het nummer van de Duitse organisatie, waar alleen een bandje afgespeeld werd en aan het einde werd het gesprek afgebroken. Uiteindelijk bleef ons geen andere keuze dan maar per taxi naar het hotel. Daar was (nog) niemand, maar na enig puzzelen en snuffelen werd onze naam gevonden op een lijst en konden we de kamer op. Om zeven uur kwamen twee bussen met de andere gasten aanrijden en Frau Helga deed alsof wij overal schuld aan hadden.

Morgen moeten we met haar nog een woordje wisselen over de kosten van de taxi.

Morgenvroeg eerst koffers naar beneden brengen, want die zien we morgenavond pas weer op de boot terwijl wij een treinreis maken van Oslo naar Bergen.

Alles bij elkaar een valse start. Benieuwd hoe het verder gaat.

We kregen de iPhone niet aan de gang op WiFi, wel de iPad