Intensief genieten van Belgrado
Eerst maar beginnen met het weerbericht; onveranderd warm tot wel 35° in de schaduw. Belgrado betekent eigenlijk "witte stad", bella is Russisch voor "wit". Dat wilde ik even kwijt. Vandaag geen
rustdag maar al om 08:00 per bus een rondtour door de stad die eindigt met een wandeling. Gelukkig is er even een break om bij te komen en alle nuttige en eventueel verwaarloosbare informatie op te
slaan. Onze gids beheerst niet het Nederlands en na overleg gaat de uitleg in prima verstaanbaar Engels. Na het slenteren van de ene basiliek na de andere komen we met de bus weer bij de boot. Ik
moet niet vergeten te melden dat de belangrijkste basiliek niet zomaar eentje is. Deze is zeer recent gebouwd en een juweeltje. Vermeld werd dat onze vriend uit Moskou een de grootste sponsoren
was. De overdaad aan luxe en vooral goud is een beetje zichtbaar op de foto's.
De boot ligt niet in de Donau maar in een zijtak daarvan. Na een korte lunch vervolgen wij de dag met de geplande excursie naar Novi Sad, een stadje ongeveer 120 km ten noordwesten van Belgrado.
Eerst naar een klooster waar de oudheid vanaf druipt. Er wonen nog enkele monniken. Voordat we bij dit klooster aankomen worden we behoorlijk door elkaar geschud omdat de weg ernaartoe slechts een
aangeharkt gravel pad is. Het vervolg is een redelijk geasfalteerde weg naar de plaats Novi Sad. Omdat het gezelschap tweetalig is gaat de reisbegeleider zijn betoog houden in het Frans waarna
Margreet de uitgebreide informatie weet te comprimeren tot enkele steekwoorden. Ondanks enkele hints weet de begeleider van geen ophouden en zonder pauze gaan we per bus terug. Uitgeblust was de
douche een aangename afsluiting. Komende nacht passeren we een tijdzone en moeten we een uur inleveren. De GSM is een ander probleem want we moeten zien te vermijden om contact te krijgen met een
netwerk van Servië. Dat gaat anders veel geld kosten. Voorzichtigheidshalve dus maar uitschakelen en de nodige informatie via de WIFI van de boot plukken.
Wat hebben jullie veel gezien maar het zal ook wel heel vermoeiend zijn
Wat een mooie kerk. En zo mooi beschilderd. Devotie is dan niet meer ver weg lijkt me. Kaarsje voor ons opgestoken?