Wederom een boot-dag
Ja, je leest het goed, we zijn op dit ogenblik, tegen 16:00 uur, al bijna weer 24 uur onafgebroken op het donker grijs-blauwe water van de Donau. Ook de temperatuur blijf mee varen, 35° en meer. Na een ochtend op het zonnedek onder een schaduwdekje werd de lunch als picknick op dat dek geserveerd in de volle zon. Het was geweldig en er werd op niks bezuinigd, maar toch geen veilig gevoel bij die hitte. Ik zorgde als een van de eerste aan de beurt te zijn en samen met Leinie een kleinigheidje gegeten. Daarna dalen we af naar de salon onder het genot van de airco. Ondertussen passeerde de boot een dubbele sluis waardoor het schip bijna 30 meter lager kwam. Hier is ook een grote waterkracht centrale die zowel Servië als Roemenië van stroom voorziet. Dat was de tweede sluis. Daar tussen ontstond een kunstmatig meer waarin komplete dorpen zijn verdwenen. Onderweg zagen we een uitgehouwen keizerlijk figuur naar het voorbeeld van het Amerikaanse mount Rushmore. Voordat de salon werd ingenomen voor een lezing zagen we kans om met zijn vieren te scrabbelen. Tegen vier uur wordt op het zonnedek ijs geserveerd, maar dat laten we maar aan anderen over.
Straks meer.
We zijn door een smal stuk van de Donau gegaan, daar kan maar één boot tegelijk doorheen, ca 100mtr breed en 80 mtr diep, ook omdat het in een bocht ligt. Het heet “de ijzeren poort”.
Morgen gaan we met de bus naar Sofia