Naar de NOORDKAAP
Binnenkort gaan we er weer even tussenuit. We nemen de boot naar de NOORDKAAP.
Moskou
Maandag 14 mei
we zijn inmiddels veilig terug in Nederland. Vanuit Moskou lukte het maar niet om de verhalen op de site te plaatsen. We hebben wel genoeg te vertellen hoor en ik zal (met een week vertraging) de verhalen en foto's alsnog op deze site plaatsen.
De zesde (en laatste) dag in Moskou
De laatste dag in Moskou. Het klinkt misschien wat saai, maar ook vandaag staat de hele dag de zon hoog aan de hemel en de temperatuur is aangenaam.
Alle dagen hebben we geweldig weer gehad.
Ook al is het zondag de stad wordt keurig schoongehouden.
Eerst de koffers inpakken voor vertrek.
Na het ontbijt de bus weer in en naar een Russisch orthodoxe kerkdienst in de Elockovski kerk die net buiten het centrum van de stad ligt. Een prachtige grote kerk en eigenlijk de enige die niet door Stalin en consorten geslachtofferd is. Bij die dienst gaat het er gemoedelijk aan toe, mensen komen en gaan, geen zitplaatsen en de voorganger(s) doen hun ding. We lopen rond en genieten van de mensen die kaarsjes opsteken met de tientallen bij een zelf uitgekozen heilige. En het aantal heiligen in iconen is bijna ontelbaar, de ene nog mooier achter glas dan de andere. We zitten niet de hele dienst uit, maar nemen wat opnames en na een drie kwartier gaan we weer.
In het cultureel centrum Gnezdo-gloecharja wonen we een inleidende lezing bij van Elena Panfilova, dit is onderdeel van deze georganiseerde reis. Zij is een van de kopstukken die corruptie probeert aan te pakken en heeft daar, zou wij begrijpen, enig succes mee geboekt. Zij is duidelijk journaliste en heeft in deze materie haar tanden gezet. De inleiding was in het engels en na afloop werd nog gediscussieerd.
Tot zover liep het programma van de organisatie en dus kon ieder zijns weegs gaan. We hebben met een groepje van zes geluncht in PECTOPAH VALENOK (op zijn Russisch). Vóór deze gelegenheid staat een grote voetbal laars. In Rusland worden immers binnenkort de wedstrijden van het WK gespeeld. Onderweg naar het vliegveld zien we overigens dat het DYNAMO stadion grondig gerenoveerd wordt.
Onze begeleider Vladimir neemt afscheid nadat hij iedereen de weg in terminal E heeft gewezen. Op tijd vertrekt het toestel dat tot de laatste plek vol zit.
De vijfde dag in Moskou
Zaterdag 12 mei 2018
Vandaag begint met een bezoek aan het nieuwe Maagdenklooster. Daar krijgen we een uitgebreid historisch overzicht over het verleden en heden en vooral de enorme collectie kunst, zoals iconen. Er wonen nu nog enkele nonnen en novicen. Ook hier weer uitgebreide restauratie werkzaamheden.
In heel de stad wordt volop gerestaureerd en de eerste resultaten zijn geweldig. Daar waar de restauratie nog gaande is worden de werkzaamheden afgeschermd door nep façades. Met een kleine bustoer gaat de dag verder via de grote begraafplaats Novodevitsji waar vele bekende, minder bekende en beroemdheden hun laatste rustplaats hebben gevonden. Zo zien we waar Jeltsin begraven ligt, Gorbatsjov en Chroetsjov, met zijn Nina. Die kleine toer was ook bedoeld om te controleren of iedereen weer aanwezig is.
De bus brengt ons vervolgens naar een van de mooiste metro stations en vandaar gaan we telkens een halte verder om de pracht en praal van deze kunstwerken te bewonderen. Stalin bouwde deze ondergrondse paleizen voor het volk. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes, terwijl de latere versies duidelijk minder pronkstukken zijn uit de tijd van bijvoorbeeld Breznjef.
Na deze tour gaan we op eigen gelegenheid lunchen met een groepje van in totaal 8 personen. Het was gezellig op een terras niet ver van het Bolshoi theater, waar we vanavond te gast zijn. Hopelijk klopt alles met de tickets, want we hoorden van iemand die de voorstelling van gisteravond wilde bijwonen dat hij er niet in mocht, zijn ticket klopte niet.
Intussen hebben we uitgezocht hoe we per metro vanuit hotel naar Bolshoi kunnen komen en daarvoor al kaartjes gekocht. Per rit kost het 55 rbl, dat is ongeveer 35 eurocent. Nu we het toch over centen hebben, de benzine kost hier ongeveer 60 eurocent per ltr. Het gemiddelde inkomen is rond 600 euro, en voor huur en energie is de doorsnee Moskoviet 200 euro kwijt.
De avond verliep vlot en met een beetje zoeken en puzzelen was de metro rit een fluitje van een cent. Bij het Bolshoi theater aangekomen was het even zoeken waar we moesten zijn omdat alles alleen in het Russisch staat aangegeven, maar met vragen kom je een heel eind. Wat schetst onze verbazing dat we twee fantastische plaatsen hadden, parterre derde rij, bijna bovenop de bühne, en dan ook nog in het midden.
De voorstelling was voor ons eigenlijk een komplete verrassing, we wilden het theater meemaken en welke uitvoering vonden we in eerste instantie minder belangrijk, maar het bleek een jubileum ballet uitvoering te zijn ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van voormalige prima ballerina Svetlana.
Deze onverwachte uitvoering hebben we eigenlijk per toeval geboekt. De correspondent van Elsevier in Moskou, Hans Crooymans was zo vriendelijk om kaartjes voor ons te regelen. Dat was achteraf nog niet zo simpel, maar wel geweldig. Alleen al het feit dat je het beroemde theater binnenkomt is al fantastisch. We hebben genoten van 19:00 tot 22:30 uur. Daarna met de metro terug naar het hotel, waar we nog even nagenoten hebben met een heerlijk glas wijn.
De vierde dag in Moskou
Vrijdag 11 mei 2018
In tegenstelling tot het programma hoeven we ons niet om 09:00 uur te melden in de lobby maar om 09:30 uur, dus een half uur langer slapen. Dat is wel nodig want het overvolle programma vergt nogal wat van al die oudjes.
De bus die ons al dagen overal naar toe brengt, gaat deze keer naar het Rode Plein en omgeving. Het weer is wederom schitterend met een stralende zon. We wandelen over het rode plein en kijken onze ogen uit. Met een klein groepje gaan we het GUM warenhuis in en genieten van al het moois en uiteraard koffie. Inmiddels hebben zich enkele alleen reizende mannen bij ons gevoegd en we trekken vaker samen op.
De grote groep is in tweeën gesplitst met ieder een eigen Russische begeleider die soms afwisselen. Iedereen in de groep heeft met een oortje direct contact met de begeleider en dat werkt prima. Vandaag is de vaste begeleider Vladimir samen met Nadia die ook perfect Nederlands spreekt. Beiden zijn wandelende geschiedenisboeken waar geen Google tegenop kan.
Samen met de zon krijgen we bijna niet genoeg tijd om alle mooie momenten zo vast mogelijk te leggen. Ondertussen wordt alles wat was opgebouwd voor de parades weer afgebroken. Dus activiteiten genoeg op het Rode Plein.
Om 11:30 verzamelen voor het Bolshoi theater bij het standbeeld van Karl Marx om lopende naar de achterzijde van het theater te gaan waar we in het Bolshoi cafe een voortreffelijke lunch hebben genoten. Ook glutenvrij was geen probleem.
Na deze onderbreking gaan we naar het Kremlin zelf, maar dat was niet zo eenvoudig, er moest het nodige geduwd worden om tussen al die opdringerige Aziaten toch nog binnen te kunnen komen. Uiteraard security check, want stel je voor dat...Zo stonden we dan ineens binnen de muren van het Kremlin, zeer indrukwekkend en vooral de diverse kerken zijn ongelofelijk imposant. Er staan maar liefst vijf kerken bij elkaar. Opvallend is dat deze kerken enorm pompeus zijn van buiten, maar eigenlijk klein van binnen. Anders dan in west Europa waar de kerken juist van binnen veel groter zijn.
Onze gastheer Putin heeft het even laten afweten, want de staatszaken gaan nu eenmaal vóór het meisje (of het bezoek). Waarschijnlijk vond hij het toch te druk met al die Aziaten erbij. Volgestopt met een hele vracht extra geschiedenis gaan we met onze vertrouwde (Elsevier)-bus naar de kade van de Moska rivier, het hart van de stad. We maken een boottocht tot voorbij de universiteit en zien en passant diverse stadions van vervlogen tijden en ook een van de stadions voor het komende WK. Zo tegen zes uur zijn we weer terug in het hotel waar we even kunnen uitrusten voor de volgende activiteit, een lichttoer bij avond door de stad. Maar dat begint pas om 21:00 uur.
Geeft mooi gelegenheid om het dagverslag te maken. Morgen wordt ook weer spannend, want dan gaan we 's avonds naar een voorstelling in het Bolshoi theater waar voor we kaartjes hebben kunnen bemachtigen.
Omstreeks 21:00 beginnen we aan de lichtjestour door de stad, vergeleken bij de communistische periode is dit een verademing. Volgens zeggen heeft een voormalige burgemeester dat afgekeken in New York. Niet onverdienstelijk zoals gebouwen nu worden verlicht.
In de buurt van de universiteit en aan de kade tegenover een groot stadion is bijna iedere avond een samenscholing van bikers van allerlei pluimage, ook Hells Angels. Op advies van Vladimir stoppen we voor een rondje tussen de bikers. We hebben geen enkel probleem ervaren en hoe komt dat nou? Hier is een strikt zero tolerante beleid, géén drugs, géén alcohol en niemand die het aandurft dat te negeren. Er zijn een paar mobiele koffie en ijstentjes en dat is het dan. Verbazingwekkend wat voor een ontspannen sfeertje er heerst. Je loopt gewoon tussen die stoere binken en meiden, maakt een praatje of bewondert zijn of haar Harley. Onvoorstelbaar zoiets in ons landje. Het valt ook op hoe schoon en proper alles eruit ziet, voor zover wij gekomen zijn natuurlijk. Brede schone trottoirs, propere metro stations en noem maar op. Moskou is gewoon een fijne stad met veel gezellige straatjes en uitgaans gelegenheden. Er wordt redelijk engels gesproken, maar het is handig als je een beetje wegwijs bent in het Russische schrift. De grote hotel ketens zijn volop aanwezig en op goed nivo. Openbaar vervoer is prima en goedkoop.
De derde dag Moskou
Donderdag 10 mei 2018
Vandaag is het Hemelvaartsdag, maar daar merken we hier niks van, het is een gewone werkdag na de feestdag van gisteren. Wederom straalt de zon ons tegemoet, maar een ijzige wind maakt dat het een gevoelstemperatuur geeft van nog geen 10gr. Dus beter gekleed gaan we op stap. De bus komt ons ophalen voor een bezoek aan de redactie van Moscow Times, oorspronkelijk als krant opgezet door Derk Sauer, maar inmiddels is het een digitale krant, Engelstalig voornamelijk voor expats. Na een boeiende inleiding door Eva Hartog, een Nederlandse met Russische roots, volgt een pittige discussie waarbij de namen van de heersers van nu en voorheen regelmatig vallen, onder het genot van heerlijke Russische koffie. De Russische koffie ziet er een stuk donkerder uit dan wij gewend zijn, maar de smaak is anders en redelijker dan de kleur doet vermoeden.
Terug van deze meeting gaan we lopend naar het beroemde persbureau van de communisten TASS. Het was een hele toestand om binnen te komen, want iedereen moest apart geregistreerd worden anders kwam je er niet in. De ontvangst was formeel en na de gebruikelijke uitleg over hoe en wat de geschiedenis is en wat hun doel is ontstond ook hier een levendige discussie tussen het Nederlandse publiek de de twee vertegenwoordigers van TASS. Ons bezoek werd afgerond met een rondleiding door enkele afdelingen en vooral de fotogalerij van beroemdheden die hier ooit een voet over de drempel hebben gezet. Een overzicht van apparatuur die nodig was en is voor de communicatie maakte deze excursie kompleet.
De bus stond weer stand-by en we werden gedropt in de buurt van de Tverskoy Boulevard. Vlak bij zijn een keur aan restaurants en eettentjes. De eerste de beste stappen we maar naar binnen voor de lunch, cafe PUSHKIN, waar we met drie alleenreizende mannen een voortreffelijke lunch hebben genoten, samen met aan glas wijn, kosten voor vijf: 5000 rbl, ongeveer € 35.
Eigenlijk zou de bus ons verder moeten vervoeren, maar door de niet onplezierige conversatie was die al weer weg en moesten we lopend naar ons volgende doel, het museum of Contemporary History of Russia. Maar dat wandelingetje was aangenaam, even frisse lucht. Ondertussen heeft Hans Crooymans voor ons groepje van vijf, tickets geregeld in het Bolshoi theater voor zaterdag avond. Hij moest daarvoor een "mannetje" inschakelen want officieel was alles al uitverkocht. Hans had zijn best gaan en het is gelukt, wij gaan dus zaterdagavond naar het beroemde theater van Moskou. Vanavond gaan we naar een uitvoering van een Byzantijns koor, samen met onze Russische gids, Vladimir, ditmaal per metro.
Met heel veel genoegen hebben we genoten van de Zlatoust a capella groep, vijf vrouwen en vijf mannen die een geweldige uitvoering gaven, in het Ilya Glazunov Gallery, met een ongekende verzameling kunst. Zij lieten ook het bekende Zwölf Räuber in het Russisch horen, om kippenvel van te krijgen. Na afloop sprak ik even met de dirigent, Mikhail Borodiansky en hij gaf we twee CD en een gesigneerde DVD mee toen ik vertelde zelf in een koor te zingen. Ook vertelde hij me dat ze van plan zijn volgend jaar naar Nederland te komen, dat zou ideaal zijn om samen met ons koor iets te organiseren. Ik heb hem mijn kaartje gegeven en afgesproken dat we contact houden.
Terug met de metro, maar bij het lastste station ging het even mis omdat we kennelijk aan de verkeerde kant omhoog waren gegaan en dus even de weg kwijt. Maar alles kwam weer goed, moe en voldaan zijn we gaan slapen.
De tweede dag in Moskou
Woensdag 9 mei 2018
Vandaag worden we gewekt met een stralende zon en bijna zomerse temperaturen. Om stipt 08:30 uur is appel voorzien zodat we gezamenlijk naar het nabijgelegen metro station gaan lopen. Het is natuurlijk een heel gedoe om in de drukte bijna 50 personen tegelijk de metro in te krijgen, want de stopzijde is minimaal, terwijl er elke twee minuten weer een volgende komt. Vandaag is het vrijheidsdag en de Moskoviet heeft vrijaf, terwijl de hele binnenstad hermetisch is afgesloten voor de militaire parade. Alle zijstraten zijn met grote trucks geblokkeerd waarschijnlijk om aanslagen te voorkomen.
Gelukkig is het minder druk in de metro. Met een extra overstap zijn we in de buurt van het Rode plein. We gaan echter naar het appartement van Hans Crooymans, waar we hartelijk zijn ontvangen door zijn Oekraïense vrouw met koffie en versnaperingen. Het rode plein is voor niet genodigden niet toegankelijk. Wij vroegen ons al af hoe dat moet met zoveel mensen, maar dat appartement is groot genoeg (7 kamers). Vanaf het balkon kijken we op de geparkeerd staande militaire voertuigen, zoals een BUK raket, die nog naar de parade moeten. Er is ruimte genoeg in het appartement en twee grote TV's om de parades life te volgen.
Vervolgens gaan we wederom in de metro naar een restaurant voor de lunch. We zien vele facetten van het Moskouse leven.
Een bustoer door de stad brengt ons naar het park van de overwinning, het Gorki park en de Triomfboog. Vele Moskovieten zijn feestelijk uitgedost en je kunt best wat roebels besteden om militaire prullaria te kopen zoals petjes, jasjes en meer, gelijkenis vertonend met de uitdossing van de koude oorlog. De roebel is voor ons nu redelijk goedkoop.
Er is voor onze groep een ontvangst geregeld op de residentie van de Nederlandse ambassade en de ambassadeur zelf, mevr Jones-Bos, leidt ons door haar residentie en geeft uitvoerig uitleg. Op informele en ongedwongen wijze is er gelegenheid om met haar van gedachten te wisselen.
Daarna stappen we weer in de bus die om nog enkele leuke plekjes te zien zoals langs het beroemde hotel Oekraiene en het er tegenover gelegen witte huis, waar ooit de Douma gehuisvest was.
Vanavond is er geen gezamenlijk avondeten. Als we goed geïnformeerd zijn, komt er nog een uitbundig vuurwerk.
Na een heerlijke avondwandeling langs de rivier de Moska met fascinerend uitzicht, nemen we nog een afzakkertje in de lobby van ons hotel en leggen ons daarna moe en voldaan te bed.
Helaas hebben we het vuurwerk gemist, maar volgens ooggetuigen stelde het niet veel voor.
De echte verhalen uit Moskou, de eerste dag
Dinsdag 8 mei 2018
Na een nacht nabij Schiphol is de dag stressloos kunnen beginnen en dus lekker op tijd op de luchthaven. Gisteravond met de trein rechtstreeks vanuit Venlo naar Schiphol, aldaar de gratis shuttle bus naar het hotel en vanmorgen met deze bus weer naar de luchthaven.
Alles loopt volgens plan en gezien de meivakantie valt de drukte erg mee. Geheel volgens schema vertrekt het vliegtuig naar onze bestemming, maar helaas zitten we niet naast elkaar. Dat komt waarschijnlijk omdat we in een groep van 45 personen reizen en dus zijn de plaatsen min of meer willekeurig ingedeeld. Maar goed na drie uur staan we in Moskou met schitterend weer en een temperatuur van 25gr. Na wat formaliteiten komen we simpel door de grenscontrole en ontmoeten daar onze medereizigers.
Per bus gaan we naar de stad en ook hier ruimschoots files. Na ongeveer twee uur komen we in het prachtige hotel, onderweg worden we ruimschoots van informatie voorzien voor begeleider Vladimir, een geboren Rus die perfect Nederlands spreekt, dus dat oponthoud verveelde niet eens.
De klok is een uur vooruitgezet en om stipt 19:30 schuiven we aan tafel, waar we met enkele reisgenoten nader kennismaken. Vervolgens is er een interessante voordracht door Elsevier correspondent Crooymans die al jaren in Rusland woont gevolgd door discussies. Crooymans ging dieper in op een zevental misverstanden die over Rusland en de Russen de ronde doen. Een voor een tracht hij deze met goede argumenten te ontkrachten.
Voordat we naar onze kamer gaan waagden we een greep naar de roebels in de geldautomaat. De koers schijnt gunstig te zijn. 100 roebel is € 0.75.
Morgen is een strak geregeld programma op een stalinistische manier, ook ter gelegenheid van vrijheidsdag, met parades.